kello ikoni

Hae verkossa, saat lainapäätöksen minuuteissa.

 

Suomen talous nousukiidossa

Pellervon taloustutkimuksen eli PTT:n kansantalouden ennuste povaa Suomen talouden jatkavan vahvaa kasvuaan niin tänä kuin ensi vuonna. Vuoden 2017 kasvuennuste on 3,0 prosenttia.

Vienti, kulutus ja investoinnit kasvussa

Kustannuskilpailukyvyn parantuminen sekä maailmantalouden vetoapu ovat siivittäneet Suomen talouden reippaaseen kasvuun niin viennin, kulutuksen kuin investointien kannalta. Vuodelle 2018 PTT ennustaa 2,6 prosentin kasvua, kun lukema on tänä vuonna 3,0 prosenttia. Ennustepäällikkö Janne Huovari kannustaa kuitenkin lisäämään panostusta tutkimukseen ja tuotekehitykseen. ”Olemme jäämässä muiden jalkoihin tutkimuspanostuksissa ja koulutusasteen kehityksessä. Suomi saatiin nousuun keinoilla, joilla pärjätään hetki. Tuleva kehitys riippuu siitä, miten osaaminen saadaan uudelleen kasvuun ja käyttöön”, Huovari toteaa PTT:n tiedotteessa.

Työllisyys kasvaa tänä vuonna 0,8 %

Työllisyyden arvellaan kasvavan tuotantoa hitaammin. Tänä vuonna työllisyyden ennustetaan kasvavan 20 000 hengellä (0,8 %) ja ensi vuonna 35 000:lla (1,4 %). Lukemista voidaan päätellä, että työllisyys kiristää kasvuvauhtiaan. Työttömyysaste pienenee ensi vuonna 7,9 prosenttiin: vuonna 2017 työttömyysaste on 8,5 prosenttia.

Yksityinen kulutus nousee 2,2 %

Kuluttajien luottamus talouteen on korkealla ja se heijastuu muun muassa kulutukseen. Vuonna 2017 yksityinen kulutus kasvaa 2,2 prosenttia. Ensi vuoden lukemaksi povataan noin 2,4 prosenttia. ”Tulojen kasvun lisäksi työllisyyden paraneminen kirkastaa odotuksia tulevasta. Vaikka palkankorotukset ovat ensi vuonna vielä maltilliset, nousee nimellinen ansiotaso ensi vuonna selvästi nopeammin kuin viime vuosina, reilut 2 prosenttia”, PTT:n tiedotteessa kerrotaan. Lähde: Kansantalous 2017/syksy -ennuste

Jaa LinkedInissä

Hae lainaa jo tänään

Yrityslainaa monenlaisiin tarpeisiin juuri sinulle sopivilla ehdoilla

Hae tästä »