kello ikoni

Hae verkossa, saat lainapäätöksen minuuteissa.

 

Yritysten luottamus talouteen vahvaa

Elinkeinoelämän keskusliiton tuoreesta selvityksestä ilmenee, että luottamusindikaattorit ovat korkealla tasolla.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK kerää ja analysoi luottamuusindikaattorit osana Euroopan komission harmonisoitua tiedustelujärjestelmää. Luottamuusindikaattorit lasketaan toimialasta riippuen kahden tai kolmen kysymyksen vastauksista.

Palveluyritysten luottamus kasvussa

Eniten vahvistui palveluyritysten luottamusindikaattori, joka oli jo ennestäänkin huomattavan korkealla. Tammikuussa lukema oli +23 eikä joulukuun tarkistettu lukemakaan jäänyt merkittävästi sitä pienemmäksi (+20). Pitkän aikavälin keskiarvo on +13, eli tammikuun luottamuusindikaattori oli merkittävän korkealla. ”Myynnin määrä on kasvanut laajalti, ja myynnin kasvun ennustetaan jatkuvan seuraavan kolmen kuukauden jaksolla”, Luottamusindikaattorit / EK 2018 -julkaisussa todetaan.

Teollisuuden luottamus korkealla

Teollisuuden luottamuusindikaattori säilytti jo ennestään korkean tasonsa. Tammikuun saldoluku oli +16, joulukuun tarkistettu saldoluku oli puolestaan +17. Lukemat ovat korkeita, kun tarkastelee pitkän aikavälin keskiarvoa (+1).

Tuotanto-odotukset olivat myönteisiä ja myös tuotannon ennustettiin kasvavan lähikuukausina. 82 % vastaajista kertoi tuotantokapasiteettinsa olevan täysin hyödynnettynä. ”Suomen teollisuuden luottamus oli joulukuussa ensimmäistä kertaa useaan vuoteen EU-maiden keskimääräistä vahvempaa. Luottamusindikaattori oli korkein Ruotsissa, Isossa-Britanniassa ja Saksassa”, julkaisussa kerrotaan.

Vähittäiskaupankin luottamusindikaattori merkittävällä tasolla

Myös vähittäiskaupan luottamusindikaattori säilyi tammikuussa pitkän aikavälin keskiarvoa (-2) huomattavasti korkeammalla. Lukema oli tammikuussa +13 ja joulukuussa +14.  Vastaajat arvelivat myynnin jatkavan kasvua ja myyntilukujen kasvavan lähikuukausina.

Rakentamisen luottamus laskussa

Ainoastaan rakentamisen luottamusindikaattori laski. Uusin saldoluku on 0, kun se oli vielä joulukuussa +12. Toisaalta alan pitkän aikavälin keskiarvo on -7, johon verrattuna voidaan pitää tammikuun lukemia keskiarvoa parempina myös rakentamisen osalta.

Jaa LinkedInissä

Hae lainaa jo tänään

Yrityslainaa monenlaisiin tarpeisiin juuri sinulle sopivilla ehdoilla

Hae tästä »